Verslag expositie Aardig donker helder zwart

De duo-expositie AARDIG DONKER HELDER ZWART bij Popop in Nijmegen, in samenwerking met Johan Hesselbach was een prachtige afsluiting van 2019.

Op deze expositie kreeg ik de vrije ruimte en de gelegenheid om mijn tekenwerk op een geheel andere wijze in te zetten door een grote ruimtelijke tekening te maken op de muren, vloer en het plafond. Dat resulteerde in Nachtdierland.

Twee weken lang heb ik mezelf opgesloten in de ruimte. Iedere avond, tot diep in de nacht was ik er aan het tekenen. Doordat de tekening steeds verder om mij heen in alle richtingen begon te groeien werd ik zelf steeds meer onderdeel van het geheel. Tegelijkertijd was Johan ook bezig met zijn voorbereidingen.

Het snijvlak in onze achtergronden is te vinden in het aardse. Het licht dat er uit ontleend kan worden door ermee in contact te staan. Zoals eeuwenoude tradities in stromingen als het sjamanisme, of boeddhisme dat ook doen. Maar ook met duisternis. Zowel de lichte, als de donkere kanten van het bestaan wilden we vertonen.

Johan toonde een drietal projecties van een performance die hij van te voren opgenomen had. Hierin stond hij als een soort oermens op uit kleigrond. Ook werd dit vertoond in een reeks foto’s. Tijdens de opening deed hij een live performance zoals in de projecties.

Wij danken alle bezoekers die in grote getallen kwamen. Soms van heel ver. En de curatoren Joos van der Zanden en Els Jacobs die ons samen brachten en in goed overleg de vrije ruimte gaven om invulling te geven aan de expositie.