Bezoek aan het outsider art museum

Een beetje verlate berichtgeving vanwege vakantie en andere activiteiten, maar desondanks staan de indrukken nog steeds vers op het netvlies. Alle reden dus om verslag te doen van ons bezoek aan het Outsider Art museum in Hermitage Amsterdam.

Op 9 augustus was ik op bezoek in dit museum, gevestigd in één van de vleugels van Het Hermitage, gelegen aan de Amstel in Amsterdam. Het stond al lang op mijn verlanglijstje. Op dat moment was er de tentoonstelling ‘Art Brut – Jean Dubuffets revolutie in de kunst’, welk te zien is tot a.s. zondag 25 augustus.

De tentoonstelling Art Brut geeft een prachtig overzicht van belangrijke ingangen naar wat Art Brut als kunststroming is en waarom deze werken door Jean Dubuffet werden geselecteerd en 70 jaar geleden voor het eerst werden tentoongesteld in Parijs. Hiermee choqueerde hij de destijds heersende culturele elite.

Een eigenschap van de Art Brut kunststroming is dat de kunstenaars vaak autodidact zijn en regels van de conventionele kunstwereld negeren of afwijzen en buiten de marges daarvan min of meer geobsedeerd hun eigen vormtaal en thematiek volgen. Vaak hebben de kunstenaars psychische aandoeningen. 

Van de 150 werken in de tentoonstelling zijn de achtergrondverhalen beschreven in een boekje dat men aan de balie bij de ingang mee kan krijgen. De achtergrondverhalen zijn vaak net zo puur en treffend, als de werken zelf. U snapt waarom mij dit interesseert. Naast dat deze kunstvorm mij persoonlijk zeer raakt, schaart de huidige heersende elite mij regelmatig onder deze groep.  Hoe ik daar zelf over denk zal ik in een ander artikel toelichten.

Art Brut is hedendaags niet meer weg te denken in de kunsten. Dit is ergens een contradictie; kunstenaars die nergens bij willen/kunnen horen, horen er bij. Vele actuele conventionele kunststromingen laten zich inspireren door Art Brut. Toch, Art Brut an sich zal altijd ongrijpbaar en niet maakbaar blijven. Dat maakt deze tentoonstelling ook zo interessant.

De tentoonstelling is tot uiterlijk a.s. zondag te bezichtigen. Meer informatie is te vinden op de website van Het Outsider Art Museum.

Hieronder enkele beelden behorend bij dit verslag.